11 סוגים של נדודי שינה – אינסומניה
(נכתב על ידי האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה) מאמר מתורגם.
נדודי שינה
הגדרה כללית להפרעה בשינה הבאה לידי ביטוי בקושי להירדם, בקושי להירדם בשנית לאחר קימה בלילה או ביקיצה מוקדמת. איכות השינה נמוכה מאוד.
נדודי שינה חמורים
הפרעת שינה זו נקראת גם נדודי שינה לזמן קצר, והיא מאופיינת בהפרעת שינה הנגרמת, בדרך כלל, בשל מצבי מתח – לחץ (סטרס). נדודי השינה חולפים כאשר מקור הלחץ מסתיים או נעלם או אם מתרגלים למצב של מתח. הסיבה למתח (לחץ, סטרס) לאו דווקא בשל קושי או בעיה. לעיתים גם חוויות חיוביות עשויות לגרום להתרגשות רבה המדירה שינה מעיננו.
נדודי שינה התנהגותיים בגיל הילדות
הפרעת שינה זו נגרמת אצל ילדים כאשר הוריהם לא מקפידים על סדר יום ושעת שינה מסודרת. ככל שיקפידו ההורים על זמן שינה קבוע ומוגדר, יוכלו הילדים להתרגל לשעות שינה ושעות ערות. ילדים שלא יפתחו הרגלי שינה מסודרים עשויים לעכב את ההרדמות ולשכב ערים שעות רבות במיטתם.
נדודי שינה ממקור שאינו ידוע
זהי הפרעת שינה הנמשכת לאורך כל החיים, החל בינקות או בילדות וממשיכה לבגרות. הפרעת נדודי שינה זו אינה ניתנת להסבר. היא אינה תלויה או נגרמת מהדברים הבאים:
• הפרעת שינה אחרת
• בעיות רפואיות
• הפרעה על רקע פסיכיאטרי
• אירועים גורמי לחץ
• שימוש בתרופות
• התנהגויות נוספות
הפרעה זו יכולה לנבוע מחוסר איזון גופני כגון מערכת ערנות פעילה יתר על המידה או מערכת שינה שאינה מודגשת דייה, אך הסיבה האמיתי לתופעה זו אינה ברורה.
נדודי שינה על רקע תרופות או חומרים אחרים
לסוג זה של נדודי שינה יש קשר ישיר לשימוש באחד מהחומרים הבאים:
• תרופות
• קפאין
• אלכוהול
• מזון
השינה מופרעת בשל השימוש בחומרים אילו. הפרעת שינה מסוג זה עשויה להתרחש גם בעת הפסקת השימוש בחומרים.
נדודי שינה בשל מצב בריאותי
סוג זה של נדודי שינה נגרמים בשל מחלה או מצב בריאותי אחר. התוצאה היא אחת או יותר מהבעיות הבאות:
• קושי להירדם
• יקיצות מרובות במהלך הלילה
• חוסר יכולת לחזור לישון
• חשש משינה באיכות נמוכה
נדודי שינה, מסוג הזה, הופכים להיות הפרעת שינה רק כאשר נגרמת לאדם מצוקה או שהיא מצריכה טיפול נפרד.
נדודי שינה בשל הפרעה נפשית
הפרעת שינה זו על רקע בריאות נפשית. נדודי השינה הינם תסמין של הבעיה. עצמתם ומהלכם של נדודי השינה קשורים באופן ישיר לאילו של ההפרעה הנפשית, אך, במקרה זה, נדודי השינה יטופלו בהתמקדות שונה. נדודי שינה אילו יחשבו הפרעת שינה רק אם הם חמורים עד כדי כך שיידרש להם טיפול בנפרד.
נדודי שינה שאינם ממקור פיזי
סוג זה של נדודי שינה מוגדר לאחר שנשללו גורמים שונים כגון חומרים או בעיות גופניות כסיבות לנדודי שינה. זה אומר שהסיבה לנדודי השינה היא, ככל הנראה ביסודה, הפרעת בריאות נפשית, גורם פסיכולוגי או התנהגויות משבשות שינה.
ניתן להשתמש בהגדרה הזו על בסיס זמני תוך המשך בחינת המקרה. זה השם בו משתמשים כשאדם הסובל מנדודי השינה, אינו עומד בקריטריונים להגדרת סוג הפרעת שינה אחרת.
נדודי שינה ממקור פיזי
סוג זה של נדודי שינה נובע מהפרעה על רקע רפואי, מצב גופני או חשיפה לחומרים אך הסיבה המדויקת לא ברורה דיה. נדרשות בדיקות נוספות על מנת לאתר את הגורם המכריע. ניתן להשתמש בהגדרת ההפרעה הזו באופן זמני במהלך הבדיקות עד שמגיעות התוצאות הסופיות.
נדודי שינה פרדוקסאליים
נדודי שינה פרדוקסאליים – כאשר אדם מתלונן על נדודי שינה חמורים. הפרעה זו מתרחשת מבלי שתהייה כל הוכחה אובייקטיבית לאיזו שהיא הפרעת שינה. השפעות התופעה, בשעות היום, הינן בדרגות עוצמה שונות, אך הן אינן חריפות כפי שהיינו מצפים בהתאמה לתלונות על השינה.
אנשים הסובלים מהפרעת שינה זו לעיתים קרובות מדווחים על שינה מועטה או חוסר שינה מוחלט למשך לילה אחד או לילות מספר. הם מדווחים גם על מודעות גבוהה לסביבתם החיצונית או תהליכים פנימיים הנגרמים בשל המצב במהלך שעות העירות שלהם. מודעות מוגברת זו מתאימה למצב של ערנות יתר. סממן מרכזי הוא הערכה שגויה של הזמן הנדרש להם על מנת להירדם וכמו כן הם טועים בהערכת סה"כ שעות השינה שלהם.
סממן נוסף הוא שאמדן חוסר שעות השינה עליה מדווח נשמע בלתי סביר. רמת התפקוד היומית שלהם נפגעת במידה מועטה בלבד. בבדיקות מעבדת שינה ימצאו ממצאים נורמאליים של משך השינה ואיכותה, השונים מהערכתם של המתלוננים.
נדודי שינה על רקע גופני נפשי
נדודי שינה אילו משויכים לחששות יתר, בעיקר לחשש של לא להיות מסוגל לישון. הם יכולים להופיע לפתע או להתפתח לאיטם לאורך שנים.
אנשים עם בעיית נדודי שינה כזו, דואגים יתר על המידה בקשר לנדודי השינה שלהם ובקשר לכך שיהיו מאוד עייפים ביום שלמחרת. כתוצאה מכך הם הופכים להיות מתוחים וחרדים ככל ששעת השינה מתקרבת. יתכן שמחשבותיהם סובבות סביב נושא נדודי השינה והניסיון להירדם. ככל שיחשבו יותר חוסר היכולת להירדם, הם נעשים מתוחים יותר ויותר, מה שבסופו של דבר אכן לא מאפשר להם להירדם.
המתח והדאגה בקשר לחוסר השינה מתגברים במהלך הלילה, דבר שיוצר מחזוריות של חוסר בשינה. אפילו שגרת שינה פשוטה ביותר יכולה לגרום למתח להחמיר. למעשה, אנשים הסובלים מסוג זה של נדודי שינה עשויים לישון טוב יותר הרחק מהבית ומשגרת השינה הרגילה. דאגה מופרזת וממוקדת בקשר לשינה היא הסמן העיקרי של סוג זה של נדודי שינה.
בדוק את עצמך…
בדיקת נושא נדודי השינה האישי תכלול:
• הבנת דפוסי השינה שלך, האם במשפחה יש תופעה דומה של איכות שינה נמוכה? מה מספר בן הזוג שלך? תיאור התנהלות היום שלך?
• בחינת היסטוריית השינה שלך צריכה לכלול:
1. הערכת משך השינה שלך בלילה
2. האם השינה שלך טובה?
3. האם את/ה חש/ה עייף/ה מאוד במהלך היום?
4. האם את/ה צורך חומרים מעוררים או מרגיעים כגון – קפה?
5. ניהול יומן שינה: מתי ישנת ביום ובלילה ומתי את/ה מתעורר/ת ?
6. כל התנהגות לא רגילה במהלך השינה , כולל נחירות, השתנקות או תנועה לא רגילה
מאמר זה תורגם על ידי אילה טייכמן, מורה ומטפלת בשיטת פלדנקרייז, בעלת האתר "פלדנקרייז…ושקט בגוף", מנחת סדנאות שינה ערבה – להתמודדות והקלה על בעיית נדודי שינה.