RGM יתרונותיה והשפעתה על חולי פרקינסון
שיטת RGM היא גישה ייחודית לשיקום קוגניטיבי ומוטורי, המשלבת קצב, מוזיקה ותנועה. השיטה עושה שימוש במערכת של סמלים ייחודיים, כאשר לכל אחד יש שם ותנועת גוף ספציפיים.
המשתתפים משתמשים בשמות הסמלים, תוך שילוב יכולות שמיעתיות, חזותיות ומוטוריות, לביצוע פעולות מתואמות בקצב מוזיקלי.
במקור, השיטה נועדה לסייע לאנשים עם מצבים נוירולוגיים כמו מחלת פרקינסון ושבץ, והתגלתה כמועילה בקידום שליטה מוטורית, קואורדינציה, זיכרון וריכוז, כל זאת במסגרת קבוצתית, חווייתית ומהנה מאוד.
RGM נקראת על שם המפתח, רוני גרדינר, מתופף ג'אז מצליח שהופיע עם אמנים גדולים כמו דיזי גילספי, גרי מאליגן ובני קרטר. גרדינר מספר שקיבל את מערכת התופים הראשונה שלו מסנטה קלאוס כשהיה בן שלוש בלבד, ובגיל 92, הוא עדיין נוסע בעולם ומלמד את השיטה שיצר.
למי מיועדת שיטת RGM?
RGM פותחה בשוודיה בשנת 1993, ומאז התפשטה להולנד, אנגליה, ישראל, ארצות הברית ועוד מדינות. השיטה מיועדת לאימון ושיקום באמצעות הפעלה בו-זמנית של כמה ערוצי חושים, מה שמגרה חלקים שונים במוח.
היא פותחה במקור עבור אנשים עם פגיעה מוחית ופגיעות במערכת העצבים המרכזית כתוצאה משבץ או מחלת פרקינסון. כיום, השיטה משמשת גם לטיפול בילדים ומבוגרים עם בעיות למידה וריכוז (כגון דיסלקציה, דיסקלקוליה והפרעת קשב וריכוז) ולאנשים עם שחיקה נפשית ו/או דיכאון.
מה בדיוק עושים?
RGM עושה שימוש בקצב, מוזיקה, תנועה, דיבור, שמיעה, ראייה ומוגשת למשתתפים בצורה מקורית ומעניינת. במהלך התרגול, המשתתפים קוראים את הסמלים ומבצעים את התנועות המתאימות לפי סדר, לקצב המוזיקה המלווה את התרגיל.
צבע הסמל מציין אם יש לבצע את התנועה בצד ימין, שמאל או בשני הצדדים.
מדריכי RGM מרכיבים באמצעות הסמלים תרגילים (המראה מזכיר קצת תווים ליצירה מוזיקלית) המותאמים לקבוצת היעד ולמוזיקה המתאימה לה.
בעת ביצוע התנועה הקשורה לסמל מסוים, גם שם הסמל נאמר, מה שמפעיל בו-זמנית אזורים שונים במוח.
למרות שהשיטה עשויה להיראות מורכבת, התרגילים נבנים בהדרגה ומותאמים לרמת הקבוצה או הפרט. ניתן להתאים את RGM כמעט לכל הרמות, החל מתרגילים פשוטים ועד לתרגילים מורכבים, בהתאם ליכולת של קבוצת היעד. המוזיקה גם מותאמת ככל האפשר לטעם המשתתפים, ונבחר קצב (BPM) המתאים לקבוצה.
RGM עבור חולי פרקינסון
במפגשי RGM עבור חולי פרקינסון, יש דגש מיוחד על ביצוע תנועות גדולות, שיווי משקל, הליכה וביצוע משימות כפולות. RGM משפיעה באופן חיובי על מספר תחומים בעייתיים.
מחקר פיילוט בשוודיה הראה שיפור בתחומים הבאים:
– תפקודים קוגניטיביים: זיכרון וריכוז משתפרים.
– שיווי משקל: הפחתת הסיכון לנפילות.
– דיבור: שיפור בהבנה.
– ביצוע משימות כפולות.
– רווחה כללית.
רוב משתתפי RGM עם פרקינסון נהנים לנוע לפי המוזיקה ולעקוב אחר מבנה התרגילים. הם מדווחים שזה נותן תחושת סיפוק כאשר מצליחים בכך. בנוסף, הם מספרים שמורגש שהמוח מופעל בצורה משמעותית.
RGM מגרה את הייצור של דופמין, המוליך העצבי שמשחק תפקיד חשוב בוויסות המיומנויות המוטוריות ומשפיע רבות על מצב הרוח.
לסיכום,
שיטת רוני גרדינר (RGM) מציעה גישה שיקומית אינטגרטיבית וייחודית, המשלבת מוזיקה, קצב ותנועה לשיפור יכולות קוגניטיביות ומוטוריות. היא יעילה במיוחד עבור אנשים עם מצבים נוירולוגיים כמו מחלת פרקינסון ושבץ, ומציעה גם יתרונות לאוכלוסיות נוספות כמו ילדים עם בעיות למידה וריכוז, ואנשים המתמודדים עם שחיקה נפשית ודיכאון.
המחקר בנושא השיטה והשפעתה על חולי פרקינסון מצביע על יתרונות משמעותיים בקידום שליטה מוטורית, קואורדינציה, זיכרון וריכוז, כל זאת במסגרת חווייתית ומהנה.
לקריאה נוספת:
– [המחקר המלא]