מהו כאב?
הכאב הוא הדרך של המוח להתריע בפנינו על חוסר נוחות או קושי.
מומחי האגודה הבינלאומית ללימוד הכאב (IASP) הגדירו כאב כחוויה תחושתית ורגשית, בלתי נעימה, הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לרקמות, או המתוארת במונחים אלה.
לדוגמא, בעת שאנו מתנסים בנעילת נעליים בחנות ומופיע לחץ במקום כלשהו – זהו המסר של המוח המודיע: שים לב! שימי לב! הנעל הזו אינה מתאימה. בבקשה לנסות נעל אחרת.
מסרים כאלה אנו מקבלים תכופות במהלך חיינו. האם אנו עוצרים לרגע ובדוק היכן נוכל להקל על עצמנו מהכאב שעתיד להגיע?
כאב שהופך להיות כרוני מקבע את תחושת אי הנוחות כאילו היה מסמר נעוץ בראש. המוח נתון להתקפת הכאב ואינו מתפנה למחשבה חופשית ומאווררת. בנוסף לפחד ולדאגה שמביא איתו כאב שכזה, יש השפעה על היכולת התפקודית של האדם – לעיתים עד הפסקת עבודה ובוודאי שגם על מצב הרוח וירידה במוטיבציה ועד מצבי דיכאון.
מלכתחילה, נראה שכאב נועד להזהירנו מפני נזק לרקמות ולאיברי גופנו. אנו נוטים להגן על האיבר הכואב ובכך להקטין נזק נוסף. אולם, במקרים רבים הכאב מהווה בעיה בפני עצמה, הדורשת התייחסות. כאב הנמשך לאורך זמן גורם באופן ישיר להידרדרות נפשית ותפקודית, לעתים עד כדי תלות מוחלטת במערכת הרפואית ובסביבה. מעבר לאספקט ההומני של הושטת עזרה לאדם סובל, קיים גם אספקט כלכלי המחשב את עלות הפסקת עבודתו של החולה מחד, ומחיר מתן הסיוע התומך מאידך.
מקובל לסווג כאב במספר אופנים, ומגדירים אותו, לצורך אבחנה, תוך שימוש בסיווגים אלה:
- הסיווג הכרונולוגי – עוצמת הכאב ומשכו.
- סיווג על פי רקמה מעורבת: כאב שמקורו באברים שונים
1. כאב ממקור שרירי
2. כאבי פרקים
3. כאבי עצמות
4. כאב שמקורו באיברים פנימים.
5. כאב הנובע מאספקת דם לא מספקת לאיבר/ים מסוים/מסוימים.
6. כאב נאורופטי שמקורו בפגיעה במסלול העצבי המוביל את אותות הכאב מהרקמה ו/או האיבר אל מרכזי התחושה במוח.
ועוד.
"החיים מהווים תהליך שאין להניעו לאחור. לאחר פגיעה או טראומה, אנשים מצפים להירפא, לשוב ולהיות כפי שהיו לפני הטראומה, או לחזור לאותה דרך פעולה שידעו בעבר. שיטת פלדנקרייז מציעה שיפור. זו הטבה הדרגתית שאין מוצב לה גבול."
(משה פלדנקרייז)